2018-01-16 13:33Pressmeddelande

Golf, ridsport och skidåkning äntligen godkända för friskvårdsbidrag

null

En ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen har rivstartat det nya året och skrivit om reglerna för av Skatteverket godkända friskvårdsaktiviteter. Nu står det klart att alla sporter som kräver dyrare utrustning också omfattas av friskvårdsbidraget.

Med start 1 januari 2018 är det fritt fram att använda sitt bidrag för att helt eller delvis reducera kostnaden vid inköp eller betalning av aktiviteter som tidigare inte klassats som enklare motion, d.v.s. inom dåvarande ramen för friskvård.

Nyheten är efterlängtad av utövare av golf, ridsport eller skidåkning, som nu kan använda sitt friskvårdsbidrag för att bekosta sina aktiviteter. Enligt Skatteverkets nya bedömning ska idrotten dock vara tillgänglig och lika för alla, och köpet kan subventioneras med friskvårdsbidraget upp till 5000 SEK.

Pia Blank Thörnroos, jurist Skatteverket, utvecklar:

”Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5000 kr, ska det betraktas som en skattefri förmån. Det innebär t.ex. att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det.”

Skatteverket förtydligar att denna reglering avser köp såsom utövande samt lektioner i sitt slag. Medlemskap eller inköp av utrustning accepteras däremot inte.

Viktor Håkansson, ansvarig för förmåner på Benify, Sveriges största portal för kompensation och förmåner, ser mycket positivt på beslutet:

”Det kom något överraskande men inte en dag för tidigt, detta har vi väntat på. Benify har varit drivande i frågan sedan flera år tillbaka och jag vill tro att vi har gjort skillnad, men tar givetvis tillfället nu att gratulerar den privatperson som drev det hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen och vann laga kraft."

Domen innebär att Benify nu lägger in högsta växeln för att se vilka aktörer och aktiviteter som ska erbjudas som förmån till våra tusentals kunder, som i sin tur har miljoner medarbetare som idag har tillgång till förmånsportalen.

”Detta är ett klart lyft och ger ytterligare värde till Sveriges bästa förmånsportal,” fortsätter Viktor Håkansson.

Benify kommer att följa utvecklingen i frågan och de oklarheter som fortfarande finns från Skatteverket. Den senaste informationen och alla uppdateringar hittar ni på vår blogg.

Benify hjälper företag att administrera, utveckla och synliggöra sina samlade förmåner och kompensationserbjudanden. Företaget har bland annat 18 av Sveriges 30 största företag som kunder och totalt använder hundratusentals anställda Benifys system varje månad. Benify grundades 2004 och har idag över 300 anställda i nio Europeiska länder.

www.benify.seOm Benify

Benify hjälper företag att administrera, utveckla och synliggöra sina samlade förmåner och kompensationserbjudanden. Företaget har bland annat 18 av Sveriges 30 största företag som kunder och totalt använder hundratusentals anställda Benifys system varje månad. Benify grundades 2004 och har idag över 300 anställda i nio Europeiska länder.


Kontaktpersoner

Marketing Requests
Marketing & Communication
Marketing Requests