Offentlig sektor står inför stora rekryteringsutmaningar de kommande åren. Glädjande för sektorn är dock att hälso- och sjukvårdsbranschen toppar listan över de branscher där nästa generations arbetskraft allra helst vill jobba, det visar en ny undersökning. Studien visar också att många från Generation Z inte kan tänka sig att jobba på företag som är dåliga för klimatet.
Vill du läsa en rapport med de viktigaste insikterna från undersökningen? Ladda ner den gratis här.
Undersökningen, som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Benify, visar att Generation Z helst vill jobba inom välfärdsyrken. Allra helst vill de jobba i hälso- och sjukvårdsbranschen, något som var femte 16-24-åring uppger. Nästan lika många anger även att de vill jobba inom utbildning, vilket är den näst populäraste branschen för Generation Z. En ljusglimt för två branscher som står inför stora rekryteringsutmaningar de närmsta åren.
Många kanske tror att yrken inom vård och omsorg inte tilltalar den unga generationen, men sanningen är faktiskt tvärtom. Det finns idag ett väldigt stort intresse bland unga att arbeta med vård och lärande. Dessa branscher har alla förutsättningar för att kunna möta stora delar av sina rekryteringsbehov med nästa generations arbetskraft, säger Joel Heister, vice VD på Benify.
När Generation Z ska ut på arbetsmarknaden kommer nämligen den potentiella arbetsgivarens värderingar att vara avgörande. Var tredje 16-24-åring kan inte tänka sig att jobba på ett företag som är dåligt för klimatet. En av fyra kvinnor, och en av fem män, skulle också kunna tänka sig att välja en arbetsgivare som de annars inte hade varit intresserad av om företaget var bra för klimatet. En majoritet av tjejerna (54 procent) tycker också att klimatkompensation är en mycket viktig jobbförmån.
Unga tjejer rangordnar också företagets värderingar lika högt som lön när de ska välja jobb. Tjejer i åldern 16-24 år uppger även att ledarskapet på arbetsplatsen är viktigare än vilken lön de får. En majoritet av dem säger också att de inte skulle kunna tänka sig att börja på en arbetsplats som de inte anser vara jämställd.
Lön, karriär och personlig utveckling är fortfarande viktigt, men för den nya generationen är arbetsplatsen en förlängning av den egna identiteten, och man vill ta ställning. Därför förväntar sig Generation Z att arbetsgivaren också gör det. Vill man som företag rekrytera från nästa generations arbetskraft behöver man möta den nya generationens behov och bli mer syftesdrivna, säger Joel Heister på Benify.
Fram till 2026 kommer offentlig sektor att behöva rekrytera 500 000 personer. Det motsvarar 130 procent av alla gymnasieelever under samma period. Och trots att sjukvård och utbildning är branscherna som lockar Generation Z allra mest så står sig offentlig sektor fortfarande svagt gentemot den privata. Endast lite drygt en av fyra i Generation Z vill helst jobba inom offentlig sektor, jämfört med knappt hälften för privat sektor.
Benify är ett snabbväxande HR-techbolag som hjälper ledande arbetsgivare världen över att hantera sina personalförmåner och stärka sitt employer brand. Med mer än 1 500 kunder och över en miljon användare har Benifys prisbelönta, molnbaserade lösning revolutionerat hur moderna arbetsgivare engagerar sina medarbetare. Grundat 2004 med huvudkontor i Stockholm har Benify idag mer än 400 medarbetare fördelade på tio internationella kontor. Läs mer på benify.se