2019-12-04 12:23Pressmeddelande

Nästan hälften struntar i friskvårdsbidraget

privat-sjukvard-som-personalforman

Friskvård är en både viktig och uppskattad förmånskategori, enligt en stor undersökning från HR-techbolaget Benify. Samtidigt struntar nästan varannan anställd helt i att nyttja friskvårdsbidraget från arbetsgivaren. På samhällsnivå innebär detta att hälsoinvesteringar i mångmiljonklassen brinner inne.

Enligt Benifys egen statistik använder cirka 60% av de anställda sitt friskvårdsbidrag (i jämförelse med rikssnittet på 30%) från arbetsgivaren. Genomsnittssumman för 2019 är 2 952 kr. Bidrag som inte nyttjas går tillbaka till arbetsgivaren.

– Arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag för att förbättra sina medarbetares hälsa. I förlängningen kan detta både minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten, vilket förstås inte bara gynnar arbetsgivaren och individen, utan hela samhället. Om bidraget brinner inne går man miste om de här effekterna, säger Viktor Håkansson, Head of Benify Marketplace.

Kommunikation är det effektivaste sättet att få upp nyttjandet, enligt Viktor Håkansson:

– Vi stöttar arbetsgivare med olika kommunikationsinsatser till de anställda för att öka kännedomen och få upp nyttjandet, och det ger effekt. Vi har flera kunder där 100% av de anställda nyttjar sitt bidrag, men målsättningen är förstås att alla våra kunder når dit. Med andra har vi en resa framför oss.  

Om undersökningen
Cirka 19 100 anställda i 61 organisationer deltog i 2019 års upplaga av Benifys undersökning Förmånskollen. Såväl HR-ansvariga som medarbetare fick svara på frågor om förmåner, engagemang, stress och kommunikation – självklart helt anonymt. De viktigaste insikterna från undersökningen presenteras i Nöjdhetsrapporten 2019, som kan laddas ner kostnadsfritt för den som vill läsa mer.Om Benify

Benify grundades 2004 och är idag branschledande i Sverige inom förmåner och kompensation. Över en miljon anställda i såväl privat som offentlig sektor har tillgång till en medarbetarportal från Benify. Läs mer på benify.se


Kontaktpersoner

Viktor Håkansson
Head of Benefits
Viktor Håkansson
Ylva Eriksson
Director of Marketing & Communication
Ylva Eriksson